A hónap kérdése

Mit kell tudnunk a térd elülső keresztszalag (LCA) szakadásáról, orvosi ellátásáról és rehabilitációjáról?

Az elülső keresztszalag fontos stabilizáló funkciót tölt be, sérülése a térdízület instabilitását okozza. Mind konzervatív, mind operatív kezelése hosszú, kitartó gyógytornával lehet csak eredményes.

Az elülső keresztszalag (LCA) a térdízület rotációs (forgó irányú) és elülső stabilitásában tölt be fontos szerepet.

Életünk folyamán nagy igénybevételnek van kitéve térdízületünk, sportolók esetében különösen igaz ez. A sérülés a térdízület megcsavarodásával és oldalra billenésével, esetleg ugrásból nyújtott térddel való érkezéskor, túlfeszüléssel következik be leggyakrabban. A sérülés során gyakran hallani pattanást, utána legtöbbször perceken vagy néhány órán belül az ízület megduzzad. A duzzanat megszűnésével instabilitás, lötyögés jelentkezik az ízületben. A sérülés pillanata, valamint az erősen duzzadt ízület fájdalmas, amennyiben egyéb sérülés nem alakul ki, jelentősebb fájdalom nem marad. A sérülés után a fájdalom és duzzanat miatt mozgáskorlátozottság is kialakulhat.

A konzervatív vagy műtéti kezelés eldöntése, műtét idejének megválasztása orvosi feladat. Sérülést követően fizikális vizsgálat, stabilitási tesztek végzése, RTG, esetleg MRI - vizsgálat szükséges.

Konzervatív kezelés esetén a sérült végtag felpolcolása, a lágyrészek relatív nyugalomba helyezése után (felpolcolás, jegelés, esetleg nem szteroid gyulladás csökkentők, lokális antiinflammatorikus kenőcsök), korai aktív funkcionális kezelés ortézissel, vagy anélkül. A gyógytorna a combizmok (feszítők és hajlítók) erősítéséből proprioceptív tréningből áll. A sportterhelést ilyen esetben nem ajánlatos folytatni.

Az ízület belső sérüléseinek tisztázása érdekében primeren artroszkópos vizsgálat végzése ajánlott. Ilyenkor tisztázásra kerül, - van-e meniscus (félhold alakú porc) sérülés, elszakadt-e valamelyik stabilizáló szalag? Egyidőben a meniscus sérülések, csúszófelszínek sérülései, LCA csonk rezekció is ellátásra kerülnek. A beavatkozást intenzív gyógytorna követi. A combizmok erejének, illetve a propriocepció fejlesztése után is visszamaradó makro - instabilitás halasztott műtéttel kerülhet megoldásra. 

Az elülső keresztszalag (LCA) pótlásának célja a térdízület normális stabilitásának és funkciójának helyreállítása a járulékos károsodások és a szekunder artrózis megelőzése érdekében. A pótlás egyik kulcskérdése a graft (a szervezetből kivett saját ín) megválasztása. Az artroszkópos technikának, a fejlett rögzítési eljárásoknak, és a modern rehabilitációs szemléletnek köszönhetően az operált betegek korán, akár 6 - 8 hét után visszanyerik a hétköznapi aktivitási szintjüket. A beépített graft ebben az időben még gyenge, különösen a rotációs (csavaró) mozgásokkal szemben, ezért fokozatos és óvatos terhelés javasolt, speciális gyakorlatokkal védjük a beépített új szalagot. A sportba való visszaállásnak is fokozatosnak kell lennie! A korai visszatérés és rehabilitáció hiánya növeli az újrasérülés veszélyét. A gyógytorna gyakorlatokat a beteg adottságaihoz, életkorához, életviteléhez adaptáljuk. Csak ezen szempontok betartásával lehet eredményes a rehabilitáció!

A prevenciós (proprioceptív) tréning ma már elterjedt a sportolók edzése során, így talán csökkenthető a sportolók körében oly gyakori LCA sérülés.