A hónap kérdése

Mit kell tudni az inkontinencia konzervatív terápiájáról?

Miért érdemes a női medencefenék izmokat (gátizmokat) edzeni? Milyen gyakorlatokat foglal magában a gátizom torna? Mit tehet egy nő annak érdekében, hogy elkerülje a vizelettartási problémák későbbi kialakulását?

Világszerte randomizált, kontrollált klinikai vizsgálatok bizonyítják a gátizom torna hatásosságát stressz-inkontinencia esetén. A tornát rendszeresen végzők 70 százalékának tünetei megszűnnek vagy csökkennek. Stressz-inkontinenciáról akkor beszélünk, ha a vizelettartási zavar kizárólag a hasűri nyomás emelkedésekor lép fel. A probléma kiváltó oka a medencefenék izomzatának gyengesége, amely a húgycső záróizmának gyengeségéhez vezet.

Az inkontinencia helyzetének felmérésére irányuló egyik hazai epidemiológiai felmérés szerint a nők 36 százalékának van esetenként akaratlan vizeletvesztése. Nem jelent azonban inkontinencia betegséget, ha valakinél hasonló eset egyszer fordul elő életében. Sok nő, még ha viszonylag gyakran tapasztalja is a stressz inkontinencia tüneteit, az élet természetes velejárójaként tekint erre a problémára és nem jár különösebben utána. Azonban ebbe nem szabad belenyugodni, hiszen a medencefenék izom erősítése bizonyított, gyors és egyszerű módja annak, hogy visszaszerezzük a testünk feletti kontrollt.

A medencefenék izmainak nem megfelelő működése többnyire abban nyilvánul meg, hogy fizikai erőkifejtés, illetve a hasűri nyomás fokozódásának hatására - emelés, tüsszentés, nevetés, köhögés, futás vagy torna - a hólyagból néhány csepp vizelet távozik.Négy nőből egy tapasztal ilyen hólyaggyengeséget, ám ezt olyan természetes jelenségként kezeli, mint egy náthát.

Az egészséges medencefenék a törzsünk körül elhelyezkedő izmok alapját képezi. Segít a testtartás kontrolljában, megadja a hasizmok feszességét, megtámasztja a belső szerveket, valamint a jó egészség alapjául szolgál. Bár a nők többnyire tisztában vannak a megfelelően karbantartott medencefenék jelentőségével, többségük ennek ellenére tudomást sem vesz erről az izomcsoportról, és százból mindössze egy edzi őket.

A gátizom torna olyan gyakorlatokat foglal magában, melyek a medencefenékre, valamint a hasüregi izmokra koncentrálnak. Ezek a gyakorlatok különböző pózokban végzendőek és a medencefenék izmainak különféle módú összehúzását eredményezik. A medencefenék területe azért igényel speciális mozgásformát, mert az általános tornagyakorlatok nem segítenek ezen izmok erősítésében. Ezek az izmok kifejezett károsodást szenvedhetnek sporttevékenység végzése során: nem véletlen, hogy a sportolók között 40 százalék körül van a stressz inkontinenciát tapasztalók száma. Az erőkifejtéssel, ugrással járó sportok végzése közben a medencefenék izmai nagyon sokszor kerülnek nagyobb nyomás alá, ami idővel rugalmasságuk kárára válik. Ha ezeknek az izmoknak a tónusát és stabilitását is meg akarjuk őrizni, ugyanolyan célzott edzésre van szükségük, mint amilyet más izmainkkal is végzünk.

Egy nő soha ne nyomja "lefelé" gátizmait, vagyis például soha ne préselje ki magából a "vizeletét" bármennyire is időt szeretne nyerni ezzel, hagyatkozzon csak a gát izmainak elernyesztésére! A vizeletsugár megállításával mindenki egyszerűen ellenőrizheti, hogy képes-e gátizomzatát akaratlagosan befolyásolni, vagyis megfeszíteni. Ezt azonban nem gyakorlatnak, hanem csak az izomzat feletti kontroll képességének ellenőrzésére ajánljuk, akkor is csak a vizeletürítés vége felé, amikor már nem a teljes sugárban távozó vizelet megállításáról van szó.

Az lenne az ideális, ha szélesebb körben is ismertté válnának a medencefenék izom (MFI) erősítésére szolgáló gyakorlatok, amelyeket a nők többsége már a gyermekvárás ideje előtt elsajátítana. A szülést követő időszakban tapasztalja meg a legtöbb anyuka, hogy mit is jelent a gátizom (MFI) gyengesége. Ha a természetes szülésre gondolunk tulajdonképpen az a furcsa, hogy nem minden szülő nőnél jelentkezik a probléma. A csecsemő szülőcsatornán való áthaladása ugyanis komoly ideg-, izom- és kollagén károsodást okozhat.
A terhesség első 24 hetében a fokozódó terhelés közvetlenül, a 24. terhességi hét után pedig közvetetten, a hasűri nyomás fokozása révén éri a gátizomzatot. A terhesség alatti életmódbeli változások, a passzivitás, a kevesebb testmozgás, illetve az izomzat tónusának csökkenése minden körülmények között szerepet játszik a terhességgel összefüggő inkontinencia kialakulásában. A gátizom torna ma már fontos része a szülésfelkészítő tanfolyamoknak. A többször szült nők esetében gyakoribb a probléma előfordulása, melynek kialakulási kockázata a magzat súlyával és a terhesség alatti testsúlynövekedéssel is összefüggést mutat. A már többször szült nők esetén mégsem törvényszerű a vizelettartási zavarok kialakulása.
A császármetszés és a gátmetszés nem képes az inkontinencia kialakulását megakadályozni, a gyors szülés pedig nem csökkenti a kialakulásának esélyét és a műtétes szülésbefejezés sem fokozza a kialakulás kockázatát. A rizikótényezők közül az elhúzódó kitolási szakaszt, a gyors szülést (kötőszöveti gyengeségre utalhat és a szövetek sérülésével is járhat), és a nagy magzati súlyt (gyakoribbak a szülőcsatorna sérülései) említik a szakemberek.

A medencefenék izom gyengeséggel összefüggő vizeletvesztést természetesen olyan nők is tapasztalnak, akik még nem szültek. Az inkontinenciára hajlamosító tényezők közül a terhességgel és a szüléssel összefüggő tényezők mellett az életmódbeli problémákat, a túlsúlyt és a genetikai tényezők szerepe emelhető ki. A genetikai tényezők az izomrostok minőségének különbözőségeiben nyilvánulnak meg.

Aprogram rendszeres alkalmazása növeli az általános kondíciót, stabilitást, javítja a testtartást, a has feszességét, illetve fokozza a szexuális komfortot és örömöt. Mindenkire jó hatást gyakorol, akinek gyenge a hólyagja, rendszeres alkalmazás mellett jelentős javulás várható a gátizmok működésében. A már említett klinikai vizsgálatokban a gyakorlatok hatásosságát a gyakorlatok napi rendszerességű elvégzése mellett vizsgálták.

Mi is azt ajánljuk, hogy pácienseink napi rendszerességgel teljesítsék a feladatokat, erre naponta mindössze 10 percet kell szánniuk!