A hónap kérdése

porckorongsérv hatékonyan kezelhető gyógytornával?

A porckorongsérv az esetek többségében eredményesen kezelhető McKenzie módszerrel. Fontos, hogy az első panaszok jelentkezésénél szakemberhez forduljanak, mivel korai stádiumban a gyógyhajlam sokkal kedvezőbb.

A gerinc a négy lábon járáshoz alakult ki. Azzal, hogy az ember két lábra állva felegyenesedett, természetellenes helyzetbe került, ez a tény a gerincet speciális terhelésnek teszi ki.  A gerinc degeneratív betegségei bizonyos kor után szinte mindenkit érintenek. 

A porckorongegy külső rostos, fibrosus gyűrűből és egy belső kocsonyás állományból épül fel. Feladatuk: a csontok közötti összeköttetés biztosítása, a mechanikus erők elnyelése, rezgések csillapítása járás, futás közben, valamint a gerinc rugalmasságának, mozgékonyságának biztosítása.

Az évek során a porckorong veszít víztartalmából, rugalmassága csökken. A külső gyűrű károsodhat, ha nagyobb erők érik a gerincet, pl: elhízás, a túlzott igénybevétel , vagy az egyoldalú erőbehatás (ülő életmód).  A porckorong-degeneráció következtében a külső rostos gyűrűben repedések jelentkeznek, a belső kocsonyás állomány ezekbe betüremkedik, formáját, mozgékonyságát elveszíti. A porckorong természetes öregedési folyamata a 20-as éveink után elkezdődik. A folyamat lényege, hogy a porckorong elkezd kiszáradni, vizet veszít és így elveszíti a rugalmasságát. A porckorong külső, fibrosus részében szerkezeti változások, beszakadások - sugárirányú repedések, fissurák - alakulnak ki. Fizikai megterhelésre egy fragmentum a belső részből belemozdul a fissurába, és kialakul a probléma. Az "elfajuló“ porckorong a külső erőkkel szemben sérülékenyebbé válik, összenyomásra, hirtelen megnövekvő terhelésre a gyűrűk átszakadnak, a porckorongban lévő anyag kifelé vándorol és létrejön az előboltosulás” (protrusio).

Az ágyéki szakaszon kialakuló elváltozás a derékfájdalmon túl a farba, az alsóvégtagokba sugárzó zavarokat, fájdalmakat okozhat az érintett ideg ellátási területének megfelelően. A nyaki eredetű panaszok esetén pedig a nyaki fájdalom mellett a lapockákba, felső végtagokba sugároznak a tünetek.
A hirtelen kialakuló tüneteket okozhatja egy rossz mozdulat, emelés eredménye, vagy akár hosszabb kihagyást követően, megfelelő bemelegítés nélkül, nagy intenzitással elkezdett sportolás, torna.

A gerincvelői gyökök bántalma a következő tünetek valamelyikét okozza:

  • fájdalom- az érintett gyök ellátási területén
  • érzés zavar
  • izomgyengeség,
  • bénulás- az egyes izmok gyöki beidegzésén megfelelő megosztásban

Mindenképpen forduljon orvoshoz, ha a tünetek jelentkeznek, vagy ha a fájdalom általános fájdalomcsillapítók hatására, pár nap alatt nem enyhül jelentősen, és pár hét alatt nem szűnik meg maradéktalanul!  

Nagyon fontos a diagnózis pontos felállításához modern képalkotó vizsgálat (CT vagy MR)!  Egy orvosi vizsgálat és egy RTG felvétel alapján senkiről nem jelenthető ki, hogy porckorongsérve van! A korrekt diagnózis felállításához reumatológus, ortopéd sebész, vagy idegsebész szakorvos véleménye szükséges! Súlyosságától függően megkülönböztetünk: protrusiot, prolapsust , discus herniat (porckorongsérv). A kitüremkedett rész kompressziót okozhat, mely kiterjedhet a gerincvelőre, a gerinccsatornában futó idegkötegekre és a kilépő ideggyökre is. Súlyos esetben a sérv a gerinccsatornába kerülhet úgy, hogy el is veszítheti az összeköttetést az eredeti porckoronggal, azaz kizáródik.

 A porckorongsérv kezelése:

A porckorongsérv az esetek kevesebb, mint 10 százalékában igényel csak műtéti kezelést, tehát többnyire konzervatív kezeléssel gyógyítható. Az időben elkezdett konzervatív kezelés legtöbbször eredményes McKenzie módszer alkalmazásával, esetleg manuálterápiával. Egyéni, személyre szabott, korrekt kezeléssel meg lehet szüntetni vagy tünetmentessé lehet tenni. A sérv helyretétele után fontos a medencét, törzset stabilizáló izmok erősítése, ugyanis a gerincet tartó izmok jó kondíciója nélkülözhetetlen. Igyekszünk a műtétet lehetőség szerint elkerülni. A legkívánatosabb minden esetben az lenne, ha a páciensek ilyen módon lennének gyógyíthatóak

Műtétet akkor végeznek, amennyiben a több hetes konzervatív kezelés eredménytelen, vagy olyan panaszok jelentkeznek, amelyek operációt indikálnak.

Műtéti beavatkozást javalló tünetek:

  • elviselhetetlen fájdalom,
  • széklet vagy vizelet tartási problémák,
  • bénulás.

Az itt szereplő panaszok mindegyike abszolút műtéti beavatkozást javall. Az operáció kérdése minden esetben idegsebész szakorvos kompetenciájába tartozik, Ő dönti el, hogy a beteg állapota indokolja az operációt vagy sem. Többfajta műtéti technika létezik. Azt, hogy a műtét milyen technikával történik, mindig a sérv elhelyezkedése, mérete, technikai feltételek alapján dől el.

Az operált gerinc 6 hétig szigorú gerinckíméletet igényel! Ez nem egyenlő a fekvéssel, a beteg speciális gyógytorna gyakorlatokat végez, melyeket részben már a kórházban elsajátít. A legfontosabb, hogy ne terhelje túl az operált szegmentet, betartsa a tilalmakat, a fokozatosságot! A munkába való visszatérés szellemi munka esetén a műtét után 6-8, fizikai munka esetén 10-12 héttel várható.

A porckorongsérv műtét után másik szegmentben visszatérhet a probléma. Megoperálnak egy szegmentet, egy porckorongot, de hogy az alatta, illetve felette lévő szegment hogy fog reagálni, vagy egy másik régióban mi fog történni azt senki nem tudja.

Fontos tudni, hogy a műtéttel a porckorongnak csak az előboltosuló (sérvesedett) darabja kerül eltávolításra, a „kopófélben” lévő, degenerálódó porckorong a helyén marad, így az operált betegnek a speciális stabilizáló tréninget életmódja részévé kell tennie! Természetesen a műtét után teljes élet élhető, terhesség vállalható.

Sportolást, testmozgást illetően általános tanács, hogy a beteg lehetőleg állva ne dolgozzon súllyal, illetve futást és kocogást lehetőleg laza talajon (erdei utak, parkok) végezzen, az aszfalton a futást kerülje! Végül, de nem utolsó sorban próbáljuk az ideális testsúllyal tehermentesíteni gerincünket!

Nagyon fontos a megelőzés! Már gyermek- és serdülőkorban fontos a szervezet fizikai terhelése, a rendszeres iskolai testnevelés illetve sport. A rendszeres sportolás alapja a biomechanikailag helyes testtartás kialakulásának. Megelőzi, illetve lassítja a degeneratív folyamatokat.

A népesség 80-90%-ának életében legalább egyszer előfordul gerincfájdalom, ami spontán, vagy a kezelések hatására elmúlik. Az ennek hátterében meghúzódó elváltozások következtében sajnos a kiújulás lehetősége továbbra is fennáll, ezért, amikor a gerinc tünetmentes, akkor is szükséges a helyes életmód!