A hónap kérdése

Milyen kórképek kezelésére használjuk a lökéshullámot?
 
A lökéshullám kezelésnél a hallható akusztikus hullámok jelentősebb energiaveszteség nélkül haladnak át a páciens lágyszövetein és érik el a kezelendő, fájdalmas területet. A lökéshullámot az érintett terület felé irányítva a kálciumlerakódást oszlatja, fokozza az vérkeringést, élénkíti az anyagcserét. Ezáltal a fájdalom tényleges okát szünteti meg. 
 
Magánrendelőnkben a legmodernebb készülékkel történik a kezelés. A kezelés sikeressége akár már az első kezelés után érzékelhető, de hatását az 5.-10. kezelés után érezheti a kezelt páciens. A lökéshullámok a szövetekben elnyelődve csökkentik a gyulladást, így már néhány kezelés után jelentős fájdalom csökkenés következik be.

 


A lökéshullám emberi szervezetre gyakorolt hatása a II. világháborúban vált nyilvánvalóvá.  A robbanások következménye bizonyos szervek (fül, tüdő, belek) károsodása lett. A gyógyászatban az 1950-es években kezdték használni. Frank Rieber alkalmazta az első szabadalmazott elektrohidraulikus lökéshullám-generátort. 1980-ban végezték el az első, non-invasiv (nem invazív, nem testbe hatoló) sikeres vesekő kezelést, 1985-ben az első epehólyagkő kezelést. Azóta más szerveknél is alkalmazzák (epevezeték, nyálmirigy).
 
 
1989. Felfigyeltek a lökéshullám alkalmazása során fellépő osteoblast tevékenység fokozódására. Ekkor történt az első nehezen gyógyuló csonttörés kezelése lökéshullám terápiával.
 

1992 óta rendszeresen használják a rehabilitációban: befagyott váll, bursitisek, tenisz, - és golfkönyök, sarok fájdalom és más krónikus gyulladás kezelésére, illetve sportsérülések kezelésére.

 
2004 óta eredményesen kezelik a diabeteszes láb nehezen gyógyuló sebeit, fekélyeket, égési sérüléseket. A kezelés népszerűsége és elismertsége fokozatosan növekszik. Hazánkban csak most kezd elterjedni ez az eljárás.
 
(Prof. Dr. Sandra Sándor egyetemi tanár  MH. EK. Vezető főorvos.  Dr. Ifj. Szokoly Miklós ea. alapján - Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, “Lökéshullám-terápia c. továbbképzés, 2016-10-08)

 

Indikációk:

Ín, - és ízületi megbetegedés: túlterhelés, degeneratív elváltozás, chronicus gyulladás, arthrosisok, bursitisek, teniszkönyök, golfkönyök
Achilles-ín fájdalom, hallux rigidus,
Sudeck reflex dystrophia,
sarkantyú, (fascitis plantaris), talp,- és sarokfájdalom, (Haglund-sarok, Achillodynia)
meszes váll, vállfájdalom,
csípőtáji fájdalom, 
ugró térd (patellacsúcs syndroma)
sportsérülés, izomhúzódás,
nehezen gyógyuló csonttörés, nehezen gyógyuló sebek (pl.: diabeteses láb)
chronicus fájdalom a nyakon, háton,
alagút syndroma, ganglion,
műtét utáni contractura (ízületi mozgásbeszűkülés) kezelésére

 

 

 

Előnyei:

noninvazív kezelés (műtét nélküli, nem testbe hatoló)
gyors és hatékony javulás
hosszú távú hatás
mellékhatásoktól mentes
gyógyszerek nélküli javulás

 
 
A kezelés körülbelül 10-15 percig tart, lökésszámtól függően. A kezelés utáni első héten a páciensnek kerülnie kell minden olyan tevékenységet, amely túlzottan megerőltetné a kezelt testrészt. A kontrollált, könnyített mozgás segíti a gyógyulást.
 
Lehetséges mellékhatások:
 
bőrpír,
duzzanat,
zsibbadás,
viszketés a kezelt területen.
 
 
Kontraindikációk:
 
TBC
tumor
láz, acut gyulladás
thrombosis
kezelése megelőző 6 hétben szteroid kezelés
terhesség
LMWH (vérhigítók) szedése
lymphoedema
Pacemaker (közvetlen közelében nem alkalmazható)